УБЉАНKА НЕВЕНKА ДРАГИЋЕВИЋ "НАЈ СЕСТРА" У СРБИЈИ

 

Тридесетдеветогодишња Убљанка Невенка Драгићевић добитница је признања за најбољу медицинску сестру у 2018. години у предшколским установама Србије. Ласкаву титулу доделио јој је републички Савез удружења медицинских сестара ПУ, а награда је стигла на предлог њеног колектива - Предшколске установе "Уб" и Министарства здравља, Одсек за санитарни надзор Ваљево.

Ове године укупно има седам лауреата престижног признања, међу којима је шест медицинских сестара васпитача, док је Драгићевић једина "нај сестра" на превентивној здравственој заштити деце.

 Непроцењиво искуство у тој области стекла је током једнодеценијског рада на београдској Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој, које је пренела у ПУ "Уб", где је запослена од 2012. године. Уз стално стручно усавршавање, свом позиву приступа са пуно љубави и посвећености, ентизијазма и професионализма, константно радећи на унапређењу исхране деце, као и санитарних, хигијенских и епидемиолошких услова у установи, а самим тим и целокупног здравља малишана.

У убском Вртићу успоставила је контролу спровођења система безбедности хране, покренула низ акција бесплатних превентивних ортопедских, стоматошких и офтамолошких прегледа, иницирала формирање Тима за заштиту деце од насиља, занемаривања и злостављања, али и интерног упута Дома здравља за децу код које се примети промена здравственог стања у току дана.

У време три едипемије морбила на Убу, у марту и априлу прошле године, својом доследношћу у спровођењу противепидемијских мера, са колегама и родитељима је обезбедила да у Вртићу нема оболеле деце. Активно учествује у реализацији пројекта "Азбука добрих навика" Фондације Новака Ђоковића, у сарадњи са релевантним институцијама организује стручне трибине и скупове за родитеље, а на предлог републичког санитарног инспектора и семинаре за колеге из Округа.

 

Азбука добрих навика деца се баве баштованством (Фото: Предшколска установа Уб)

"У раду свакодневно прати и проширује стручна знања и вештине, што је чини препознатљивом, а Установу у којој ради издваја од других. Њени планови рада, евиденције и анализе могу се користити као практичан модел за превентиву у установама за децу", написала је, између осталог, др сци. мед. Бранка Михољчић, шеф Одсека за санитарни надзор Ваљево, у свом предлогу да се награда додели овој Убљанки.

У предшколским установама Србије, у области превентивне здравствене заштите ради 510 медицинских сестара. Имајући у виду наведено, никако није случајно што је струковно удружење, након анализе животних и радних биографија многих кандидата, одлучило да Невенку Драгићевић награди за изузетан допринос професији.

- Заиста је привилегија добити такво признање од струке, јер су критеријуми високи, тако да сам веома ганута. Целог живота сам се безусловно давала деци, често и на своју штету, али сам знала за кога радим и они су мој подстицај. Сматрам да се неки људи просто роде за своје професије и када радите од срца и поштено, после низа година се нешто овако и деси - каже поводом награде Невенка Драгићевић и додаје.

"Ја сам била клиничка сестра када сам дошла у убски Вртић и морала сам да учим. И данас учим и убудуће ћу учити. Нисам била сујетна, обилазила сам обданишта по Србији и распитивала се како раде, да бисмо направили најбољи модел."

Заслуге што је најбоља медицинска сестра у Србији, Драгићевић не приписује само себи, већ и читавом колективу.

- Ово признање је посвећено деци, а припада Предшколској установи Уб, јер без несебичне помоћи и подршке свих запослених - хигијеничара, кувара, васпитача, на челу са руководством, сама не бих успела да унапредим превентивну здравствену заштиту, а самим тим и квалитет рада Предшколске установе, која је, као и наш град, у години узлета - напомиње.

Посебно истиче добру сарадњу са локалном заједницом, почев од Дома здравља, Центра за социјални рад, преко МУП-а до општине Уб.

Директорка убске Предшколске установе, Гордана Милосављевић Марковић каже да су сви срећни и поносни на своју колегиницу.

- Невенка Драгићевић заиста лепо ради и води рачуна о деци. Једина је медицинска сестра на превентивној здравственој заштити, а имамо око 550 деце у матичној установи и издвојеним одељењима. Да не помињем друго, али то подразумева и да преко пола хиљаде картона треба само попунити, оправндања заводити, а она све то ради беспрекорно. Иако смо велика установа, добро функционишемо, јер да није тако ова награда не би била у рукама наше медицинске сесте и у нашем вртићу - рекла је Гордана Милосављевић Марковић.

Невенка Драгићевић указује да је предшколски узраст период са толико отворених могућности, у коме младо биће са много енергије и ентузијазма овладава и развија сложене капаците, од којих ће зависити његове будуће могућности, његова личност и успешност функционисања у даљем животу.

"А колики ће тај напредак бити и у какве ће људе стасати, умногоме зависи од запослених у предшколском образовању и васпитању. Значи, и до нас је", поручује овогодишња добитница признања "Најбоља медицинска сестра" у Србији, Убљанка Невенка Драгићевић.